Hoe je in kunst moet investeren

De meeste mensen kopen kunst omdat ze het mooi vinden en goed vinden passen in hun woning of kantoor. Maar wist je dat kunst ook een goede investering kan zijn?

Kennis opdoen

Als je geïnteresseerd bent in kunst, heb je al een grote stap voor op velen. Het is goed als je al wat achtergrondkennis hebt, maar vergeet niet dat ook de kunstmarkt snel verandert.

Het is een aanrader regelmatig een museum of galerij te bezoeken. Het zal je een beter beeld geven over wat er momenteel gaande is in de kunstwereld. Investeren in kunst heeft vaak meer te maken met persoonlijke smaak dan met zaken doen, hoewel je er een mooie duit aan kunt verdienen.

Ervaring speelt een grote rol in het investeringsproces. Het is een aanrader te investeren in iets dat je zelf mooi vindt. Omdat de prijzen van kunst snelstijgen en dalen, is het vaak beter een aantal jaar te wachten met de verkoop.

Lees magazines en krantenartikels over kunst. Op die manier blijf je op de hoogte van de trends en de gebeurtenissen in de kunstwereld

Kies voor een goede adviseur

Adviseurs zijn mensen die je betaalt om het juiste kunstwerk voor je uit te zoeken. Als je besluit een adviseur onder de arm te nemen, kies dan voor iemand die sterke referenties voor kan leggen. Informeer je goed. Kunstadviseurs staan doorgaans niet in het telefoonboek. Ze vinden hun klanten meestal via mondelinge reclame. Praat er eens over met andere investeerders. Maar denk er wel aan dat de meeste adviseurs veel geld vragen.

Is kunst een goede investering?

Je kunt zeker veel geld verdienen door in kunst te investeren, maar je kunt nooit helemaal zeker zijn van een mooie opbrengst. Dat geldt natuurlijk ook voor aandelen. Maar voor aandelen zijn er nog net iets meer cijfers en analyses voorhanden dan voor kunst.

Kunst die ‘hot’ is, kan volgend jaar al achterhaald zijn. Waar bij de aandelenmarkt de achteruitgang vaak verklaard wordt door een reeks zakelijke mislukkingen, is het in de kunstwereld enkel de smaak van de mensen die verandert.

De meeste verzamelaars focussen zich op een bepaald soort kunst dat ze mooi vinden, zoals bijvoorbeeld abstract beeldhouwwerk. Er bestaat helaas geen manier om de populariteit van een bepaalde kunstsoort te voorspellen.

Kunstenaar

Het gaat dan wel om kunst, maar de belangrijkste investeringsregel ‘koop laag, verkoop hoog’ is ook hier van toepassing. Maar als beginner is het natuurlijk niet eenvoudig een rijzende ster te vinden om in te investeren.

Een jonge, opkomende artiest heeft waarschijnlijk een agent, krijgt steeds meer tentoonstellingen in exclusieve galerijen en goede kritieken. Deze factoren geven allemaal meningen uit de kunstwereld weer. Deze meningen bepalen de marktprijs en geven vaak aan of het de moeite is in het kunstwerk te investeren.

Waar vind je kunst?

In kunstgalerijen vinden om de paar weken nieuwe exposities plaats. Zoek een paar galerijen uit die nauw aansluiten bij je smaak. Probeer een goede band op te bouwen met de eigenaar.

Op veilingen kun je meestal alleen werk kopen van gevestigde kunstenaars. Waarschijnlijk ga je er niets kopen, maar het is wel een aanrader er eens uit te zoeken hoe het er aan toegaat.

Online kunst kopen is geen aanrader. De meeste internetgalerijen verkopen reproducties. Een ander nadeel is dat je het kunstwerk niet kunt zien tot bij ontvangst.

Verzekering

Als je veel investeert in kunst, zul je het waarschijnlijk ook willen verzekeren tegen diefstal en beschadiging. De kost van die verzekering zal afhankelijk zijn van de grootte en de waarde van je collectie.

Bewaren

Je kunt best de verkoper of de kunstenaars vragen hoe je het kunstwerk best kunt bewaren. Over het algemeen heb je een kamer nodig met weinig verlichting, een constante temperatuur en weinig vochtigheid.

Certificaat

Fraude is een groot probleem in de kunstwereld. Om je te verzekeren tegen fraude, kun je betalen voor een authenticiteitscertificaat. Zo’n certificaat kan uit 10 à 15% van de totale kostprijs bestaan, maar je bent er dan wel zeker van dat je kunstwerk echt is.

Dit bericht is gepost op 20 februari 2008 om 14:28 uur en is geplaatst in Beleggen en investeren.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · financieleinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.