Je auto laten verzekeren? Enkele tips…

Iedereen die een gemotoriseerd voertuig gebruikt, is verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Als je verzekerd bent, wordt je persoonlijke aansprakelijkheid gedekt als je een voertuig gebruikt. Op die manier wordt de schade vergoed die je aan derden hebt veroorzaakt.

Burgerlijke Aansprakelijkheidverzekering

De basisverzekering die je als bestuurder verplicht bent te nemen, heet de Burgerlijke Aansprakelijkheidverzekering (BA-verzekering). Deze verzekering kan je met extra dekkingen uitbreiden.

Beperkte Omniumverzekering

Een van deze uitbreidingen is je te laten verzekeren tegen brand, diefstal en glasbreuk. Een BA-verzekering met zulke uitbreidingen heet een Beperkte Omniumverzekering. Zeker als je een auto hebt die al enkele jaren meegaat, is het niet onverstandig om een Beperkte Omniumverzekering af te sluiten.

Volledige Omniumverzekering

Indien je net een nieuwe wagen hebt gekocht, kan je beter een Volledige Omniumverzekering afsluiten. Je bent dan niet alleen verzekerd tegen brand, diefstal en glasbreuk maar ook tegen materiële schade, contact met dieren, schade door dieren, neerstortende meteorieten, lucht- of ruimtevaartuigen of onderdelen ervan. Het heeft weinig zin om een tien jaar oude wagen te laten verzekeren met een Volledige Omnium.

Rechtsbijstand Verkeer en Formule Bestuurder

Je kan je Volledige Omniumverzekering nog verder uitbreiden met de dekking Rechtsbijstand Verkeer, waarmee je advies en rechtsbijstand krijgt als je verwikkeld raakt in een geschil over een verkeersongeval. Je passagiers worden voor hun lichamelijke schade vergoed via de Burgerrechtelijke Aansprakelijkheidverzekering als jij zelf het ongeluk niet veroorzaakt hebt.

Wanneer je zelf in fout bent, worden je eigen lichamelijke letsels niet vergoed. Omdat de vergoeding van je mutualiteit meestal niet volstaat om alle kosten te betalen, kan je beter de Formule Bestuurder afsluiten. Deze verzekering dekt alle personen die een verzekerd voertuig mogen besturen.

Als je vaak met je auto in het buitenland rondrijdt, moet je eens nakijken of je autoverzekering in die landen wel geldig is. Misschien is het zelfs voordeliger om bij minimale schade zelf de kosten te betalen in plaats van je verzekering aan te spreken. Denk er aan dat je minder premies moet betalen als je minder aanspraak doet op je verzekering.

Het is aan jou

Je kan best op voorhand, bijvoorbeeld via het internet, bij verschillende verzekeraars offertes aanvragen zodat je weet welke verzekering het beste bij je past en je niet te veel premies moet betalen voor die autoverzekering.

Dit bericht is gepost op 25 februari 2008 om 09:39 uur en is geplaatst in Verzekeringen.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · financieleinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.