Wat is een dividend?

Een dividend is, eenvoudig gezegd, de winst die een onderneming uitkeert aan haar aandeelhouders.

Als een bedrijf winst maakt, kan het besluiten een deel daarvan uit te keren aan de aandeelhouders. Vaak wordt niet de hele winst uitgekeerd, maar wordt een deel ervan gereserveerd om leningen af te lossen of voor toekomstige investeringen. Dat laatste deel heet de ingehouden winst.

De pay out-ratio is de verhouding tussen de winst van het bedrijf en het bedrag aan dividend dat goedgekeurd wordt., oftewel dat deel van de winst dat als dividend wordt uitgekeerd.

De uitbetaling van het dividend wordt goedgekeurd door de aandeelhoudersvergadering. Het bestuur moet eerst de hoogte van het bedrag en de wijze van uitbetalen bepalen. Als het bedrijf besluit een dividend uit te keren, profiteren alle aandeelhouders daarvan.

Stockdividend

Een dividend dat niet in geld wordt uitbetaald, maar in aandelen, heet stockdividend. Soms worden ook wel eens aandelen van een dochteronderneming uitgekeerd.

Dividendrendement

Het dividentrendement is de waarde die je bekomt als je het totale jaarlijkse dividend deelt door de som van de interimdividenden.

Ex dividend

De datum van de uitkering van het dividend is de datum waarop het aandeel ex dividend gaat. Een aandeel geeft dan geen recht meer op het dividend over de voorafgaande periode. Na het uitkeren van het dividend daalt de koers.

Superdividend

Als een bedrijf veel winst gemaakt heeft, kan het ervoor kiezen dit als superdividend ter beschikking te stellen van de aandeelhouders.

Dit bericht is gepost op 26 februari 2008 om 14:47 uur en is geplaatst in Beleggen en investeren.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · financieleinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.