De basis van de handel in opties

Veel mensen besluiten op de beurs te spelen om een beetje extra geld te winnen. Opties zijn een van de middelen die je kunt gebruiken bij de beurshandel. Je kunt ze gebruiken voor gewone aandelen en futures. Als je leert hoe de handel in opties werkt, kun je er veel geld mee verdienen. Hier vind je een aantal situaties waarbij de keuze voor een optie op een aandeel zeker niet overbodig is.

Wat is een optie?

Een optie geeft je het recht een aandeel tegen een vooraf bepaalde prijs op een vooraf bepaalde datum te kopen of te verkopen. Als je het recht krijgt op een bepaalde datum tegen een vooraf bepaalde prijs aandelen te kopen, noemen we dat een calloptie. Krijg je het recht op een bepaalde datum tegen een vooraf bepaalde prijs aandelen te verkopen, dan is dat een putoptie.

Aan de slag

De meeste mensen beginnen simpel. Ze kopen een calloptie voor aandelen die ze graag willen kopen of kopen een putoptie voor aandelen die ze al bezitten. Een voorbeeld. Stel dat een aandeel op 5 dollar staat en jij een putoptie koopt die je het recht verleent binnen twee maanden het aandeel te verkopen aan 4,5 dollar, dan bescherm je jezelf tegen eventuele grote verliezen. Als de koers van het aandeel niet zakt, laat je de optie vervallen en houd je je aandelen gewoon.

Als je een optie koopt, moet je een premie betalen. Het is belangrijk uit te rekenen hoeveel je precies wilt betalen voor een optie, zodat je kosteneffectief te werk gaat. Hoe verder de vervaldatum van een optie, hoe duurder hij wordt. Maar als je een premie betaalt voor een groot aantal aandelen, zijn de kosten van die premie eigenlijk verwaarloosbaar.

Als je een aandeel opmerkt dat volgens jou in prijs zal stijgen, kun je in plaats van meteen € 10.000 uit te geven aan de aandelen ook kiezen voor een optie van € 500 die jou het recht verleent aandelen te kopen op een bepaalde datum. Als je analyse dan correct blijkt, en het aandeel bijvoorbeeld van € 5 naar € 6 stijgt, kun je je calloptie gebruiken om de aandelen te kopen aan € 5,5.

Maar als je het bij het verkeerde eind hebt, en de prijs van de aandelen niet omhoog of omlaag gaat, kun je de optie laten vervallen, waardoor je alleen je premie verliest. Je kent op voorhand dus al het maximum bedrag dat je kunt verliezen, namelijk €500.

Bij de handel in opties komen enkele vaardigheden kijken. Vaak is het een goed idee eerst te leren hoe je de handel in aandelen precies te werk gaat. als je zeker van je stuk bent, kun je de wereld van de opties verkennen.

Dit bericht is gepost op 18 maart 2008 om 10:44 uur en is geplaatst in Beleggen en investeren.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · financieleinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.