Hoe werkt de aandelenmarkt?

De koers van de BEL20 daalde met 0.51%, maar de Dow Jones steeg zo’n 2.16%. Ook de Coca Cola Group is een stijger met 1.80%. Vraag je jezelf ook af wat dit in feite allemaal wil zeggen? Wees gerust, het is geen Chinees. We leggen het je uit in klare taal.

Deel van het kapitaal

Wat is een aandeel? Wel, een aandeel is een deel van het kapitaal van een onderneming. Hierdoor word je mede-eigenaar van het bedrijf in kwestie.

Nieuw product

Om het je beter te kunnen voorstellen, zullen we werken met een voorbeeld. Stel dat je een geweldig idee hebt voor een nieuw product dat je op de markt wil brengen. Het grote probleem is dan waarschijnlijk een gebrek aan kapitaal. Om je nieuwe product te lanceren heb je namelijk geld nodig voor tal van activiteiten: de ontwikkeling van je product, de infrastructuur, je werkkrachten, enz. Wanneer je de berekening maakt, stel je vast dat je 10 miljoen euro nodig zal hebben.

Prijs van het aandeel

Welnu, dat geld kan je bijeen halen door het uitgeven van aandelen. Dat doe je aan mensen die in je project geloven en er dus van overtuigd zijn winst te zullen maken. Wanneer je een miljoen aandelen uitgeeft aan 10 euro per stuk haal je de nodige 10 miljoen euro bijeen. Op deze manier wordt het aantal en de prijs van de aandelen bepaald.

Vraag en aanbod

Hoe het dan verder gaat? Stel dat je bedrijf succesvol is en volop groeit. Er zullen dan veel meer mensen in je bedrijf willen investeren. Maar veel mensen die reeds aandelen hebben gekocht, zullen ze willen behouden omdat ze denken dat het bedrijf in de toekomst nog meer winst zal maken. Hierdoor zal de prijs van de aandelen stijgen. Mensen zullen namelijk bereid zijn een hogere prijs te bieden om de aandelen alsnog te kunnen kopen. Dat is het logische gevolg van de wet van vraag en aanbod.

Beurs

Aandelen kopen of verkopen gebeurt op de beurs. Het is in feite niets meer dan een virtuele ontmoetingsplaats voor kopers en verkopers. Om een beeld te krijgen van hoe goed of slecht de beurs het doet, gebruikt men vaak indexen. Een bekende internationale index is de Dow Jones, een index van 30 belangrijke aandelen. Wanneer het gemiddelde van die aandelen daalt of stijgt, geeft dat een beeld van de internationale markt. De Belgische markt heeft ook zo’n index: de BEL20. Die index bestaat uit 20 geselecteerde Belgische aandelen en geeft dus een indicatie van de toestand op de Belgische aandelenmarkt. De AEX of Amsterdamse Exchange Index is de de belangrijke Nederlandse index, waarin 25 aandelen zijn opgenomen.

Geen Chinees

Zo, nu je weet wat aandelen zijn en hoe ze werken zal je het voortaan dus niet meer in Keulen horen donderen wanneer je hoort spreken over de koers van de Dow Jones of de BEL20. Want geef toe, het is toch zeer logisch allemaal. Net zoals de Chinese taal misschien?

Dit bericht is gepost op 26 maart 2008 om 09:19 uur en is geplaatst in Beleggen en investeren.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · financieleinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.