Hoe je eenvoudig geld uitspaart

Tegenwoordig wordt alles maar duurder. Of dat lijkt toch zo. Want vaak geef je meer geld uit dan je denkt. Een tankbeurt, lunch of iets extra’s voor de kinderen: het telt allemaal mee op het einde van de maand. Gelukkig bestaan er mogelijkheden om je budget in het oog te houden en eenvoudig geld uit te sparen.

Twee rekeningen

Verschillende rekeningen openen is een aanrader, omdat je het geld dan kan spreiden. Laat bijvoorbeeld je loon op één rekening storten, waarmee je de vaste kosten (lening, verzekering,…) betaalt. Een tweede rekening gebruik je om te gaan shoppen, maar ook voor noodsituaties zoals een doktersbezoek. Maandelijks schrijf je hetzelfde bedrag over naar deze rekening. Als je dan nog een bedrag over hebt, kan je een derde rekening openen die je als ‘spaarrekening’ gebruikt. Van deze laatste haal je in principe geen geld af, maar je gebruikt hem echt alleen om te sparen.

Creditcard

We betalen vaak met een kredietkaart, gewoon omdat het gemakkelijker is. Maar wist je dat je op die manier meer en eenvoudiger geld uitgeeft dan wanneer je het geld cash in je handen hebt? Betalingen via je creditcard geven je vaak ook geen realistisch beeld van hoeveel je waaraan spendeert. Je kan dit vermijden door iedere week een vast bedrag af te halen voor kleine uitgaven. Je betaalt contant en gebruikt je kredietkaart met andere woorden zo weinig mogelijk.

Kleine tips, veel mogelijkheden

Zie je het niet zitten om je kredietkaart bijna niet meer te gebruiken of om meerdere rekeningen te openen? Dan zijn onderstaande tips misschien wel iets voor jou.

Werk met een vast weekbudget. Heb je geld over, leg het dan in een geldpotje dat dienst doet als spaarpotje. Maar kom je niet toe met je weekbudget, dan moet je uit datzelfde potje weer geld nemen.

Leg iedere maand een beetje opzij en betaal van het overige je vaste kosten. Zo blijf je uit de schulden. Als je iets extra wil kopen, moet je immers een paar loonbriefjes sparen.

Betaal rekeningen in het begin van de maand of zo snel mogelijk nadat je ze krijgt. Op die manier kun je er gerust van zijn dat je alle belangrijke rekeningen betaald hebt en kan je jezelf eens een extraatje gunnen.

Gebruik een uitgavenboekje. Je noteert er per dag in wat je betaalde, zodat je een idee hebt waaraan je geld uitgeeft. Schrijf niet alleen de kleine uitgaven zoals tankbeurten en restaurantbezoekjes op, maar noteer ook de grotere uitgaven. Zo weet je ongeveer wanneer je de vaste kosten (brandstof, lening, verzekering) kan verwachten.

Dit bericht is gepost op 1 april 2008 om 07:06 uur en is geplaatst in Sparen.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · financieleinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.