Alles wat je moet weten over een beleggingsfonds

Een beleggingsfonds brengt eigenlijk beleggers samen. Al het geld van de investerende beleggers komt samen in het fonds. Daarna beleggen ze al die middelen in een portefeuille van effecten, zoals aandelen en obligaties. Fondsen zijn ook wel bekend als ‘ICB’s’ of ‘Instellingen voor Collectieve Belegging’.

Wat zijn de soorten fondsen?

Er zijn verschillende soorten beleggingsfondsen. Het grootste verschil bestaat in het kapitaal. Zo zijn er fondsen met een vast en andere met een variabel kapitaal.

Fondsen met een vast kapitaal zijn gesloten fondsen. In België zijn ze beter bekend onder de naam Bevak. Een vast aantal uitstaande aandelen is kenmerkend voor deze fondsen. Als belegger moet je eerst een koper vinden als je een Bevak wil kopen. Om die klus te vergemakkelijken, vind je Bevaks terug in beursnoteringen. De beurskoers kan afwijken van de reële waarde van het fonds. Dat heeft natuurlijk alles te maken met het spel van vraag en aanbod. Bij Bevaks is men verplicht dividenden uit te keren als dat mogelijk is. Een dividend is een deel van de winst van de onderneming. Op dividenden geldt een roerende voorheffing van vijftien procent.

Fondsen van variabel kapitaal zijn open fondsen of Beveks. Mensen die een Bevek aanbieden, kunnen nieuwe aandelen in het fonds aanmaken op vraag van beleggers. Op die manier kunnen beleggers elke dag in of uit de Bevek stappen. Bij Beveks kan je nog eens twee soorten onderscheiden: een kapitalisatietype en een distributietype. Bij het kapitalisatietype krijg je geen dividenden, want dat wordt automatisch herbelegd in het fonds. Bij het distributietype worden ontvangen dividenden steeds uitgekeerd. Als je op lange termijn wil beleggen, is het kapitalisatietype veel voordeliger.

Hoe werkt het?

Wanneer je een beleggingsfonds koopt, koop je in feite aandelen. Bij een gesloten fonds koop je hele aandelen, bij een open fonds kan je delen van een aandeel kopen. Een fonds heeft uiteraard een prijs, in de volksmond ook bekend als koers. Als je bijvoorbeeld duizend euro in een beleggingsfonds met een koers van 119,20 euro investeert, krijg je 9,42 euro aandelen. De manager van het fonds zorgt ervoor dat jouw geld, samen met andere aankoopgelden en al belegd geld samengevoegd worden. Al dat geld samen is het fondsvermogen dat daarna belegd wordt in aandelen, onroerend goed, obligaties, geldmarktpapier of een combinatie ervan. Die beleggingen zijn ook bekend onder de naam posities of holdings. Al die posities of holdings samen vormen de fondsportefeuille. Je krijgt als belegger een deel van die portefeuille, een miniatuur als het ware.

Wat zijn de voordelen?

Ze zijn geschikt voor de kleine belegger. Het is geen probleem om met een klein bedrag een gevarieerde portefeuille te kopen. Bovendien houd je nog veel over van uw vermogen omdat de kosten aan de lage kant zijn.

Je kunt ze makkelijk aan- en verkopen. Je kunt fondsen kopen bij de bank, een fondsverkoper, op de beurs of op het internet. Met een simpele muisklik of een telefoontje heb je ze in een wip verkocht.

Er is toezicht op beleggingsfondsen. De portefeuillebeheerder van een fonds kan er niet zomaar met je geld vandoor gaan. Er is een speciale commissie die nauwlettend controle uitoefent op de fondsen.

Ze worden professioneel beheerd. Als je aandelen of obligaties gaat aankopen, heb je heel wat knowhow nodig wat betreft bijvoorbeeld financiële verslagen. Als dat niet het geval is, stapt u beter een gokkantoor binnen. Bij fondsen is er niet veel kennis van zaken nodig omdat professionele personen het fonds beheren.

Beleggingsfondsen zijn een ideale manier van beleggen als je geld, tijd, kennis en interesse hebt om een gespreide portefeuille aan te kopen. Waarom zou je het niet eens proberen?

Dit bericht is gepost op 22 april 2008 om 08:38 uur en is geplaatst in Beleggen en investeren.

Laat een reactie achter

Anti-Spam Image Reageer
Andere interessante artikels: Wat zijn studietoelagen?
Obligaties: al je vragen beantwoord