Dividend: verdienen met aandelen

Je leest het overal in het nieuws “Nationale Bank overweegt dividendpolitiek bij te sturen”, “Het dividend van de Mobistar-aandelen lijkt erg aanlokkelijk” en “Dividendaandelen van palmolie verdubbelen”.
Maar wat is eigenlijk een dividend en wanneer wordt het uitgekeerd?

Wat is dividend?

Binnen een onderneming kunnen verschillende aandelen verkocht worden. De mensen die zo’n aandeel bezitten, heten aandeelhouders. Wanneer de onderneming goed draait en winst maakt, zal het bestuur beslissen om de aandeelhouders een bepaald bedrag uit te keren. Dividend is dan de hoeveelheid geld die wordt uitbetaald aan de aandeelhouders. Het bestuur zal beslissen over de grootte van het bedrag. Het gaat hier meestal om een bepaald procent van de winst dat dan verdeeld wordt onder alle aandeelhouders.

Wanneer wordt het uitgekeerd?

Het dividend wordt uitgekeerd wanneer het bedrijf winst maakt. Maar daarbij moet je ook rekening houden dat het dividend steeds op een vast tijdstip wordt uitgekeerd. Dit betekent dat je niet mag verwachten dat er elke week een extraatje op je bankrekening zal verschijnen. Het bestuur van de onderneming vergadert jaarlijks om het dividend te bespreken. Hier zal men beslissen over hoeveel maar ook wanneer dividend uitgekeerd wordt.

Vaak wordt dividend per kwartaal uitbetaald, dit betekent vier keer per jaar. Andere ondernemingen verkiezen een jaarlijkse uitbetaling.

Soorten dividend

Dividend kan in drie vormen voorkomen, cashdividend, stockdividend of keuzedividend:
Bij cashdividend wordt de aandeelhouder in contanten uitbetaald, dit gebeurt via bankoverschrijving.
Bij stockdividend zal de aandeelhouders nieuwe aandelen verkrijgen en daardoor meer aandelen bezitten binnen de onderneming.
Bij keuzedividend mag de aandeelhouder zelf de keuze maken tussen cash- of stockdividend.

Meer weten?

Je moet een dividendbelasting betalen op het verkregen bedrag.

Aandelen kunnen veel geld opbrengen, maar als je op een rustigere manier geld wil winnen, kies je best voor spaarmogelijkheid met een hoge rente.

Dit bericht is gepost op 28 april 2008 om 13:18 uur en is geplaatst in Beleggen en investeren.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · financieleinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.