Opties: de basis begrijpen

Opties worden niet zo vaak gebruikt als beleggingsmiddel. Nochtans kunnen ze gebruikt worden om je aandelenportefeuille te beschermen. Ze kunnen je veel winst opleveren doordat je de aandelen van een bedrijf goedkoop kan controleren. Daarenboven blijft investeren in opties zonder veel risico. Als de handel in een optie fout afloopt, verlies je gewoon wat je geïnvesteerd hebt plus de commissies.

Definitie

Wat is nu een optie? Een optie is een verhandelbaar recht om van de onderliggende waarde (aandelen, obligaties, goud, zilver, valuta’s enz.) een standaardhoeveelheid te kopen of te verkopen tegen een vooraf overeengekomen prijs (= uitoefenprijs) en gedurende de hele looptijd (= overeengekomen periode).

Concreet komt het erop neer dat je kan gokken op de richting die de waarde van het aandeel uitgaat. Je bent evenwel beperkt in tijd: gewoonlijk varieert de looptijd van 1 maand tot 3 jaar afhankelijk van het soort optie dat je kiest. Wat volgt is een uiteenzetting van mogelijke scenario’s.

Scenario’s

Stel dat je een reden hebt om aan te nemen dat je aandeel in onderneming X in waarde zal stijgen. Een reden kan zijn dat goede kwartaalcijfers bekend gemaakt zullen worden. Dan koop je ‘call opties’ voor die aandelen. Met die opties gok je erop dat de aandelen gaan stijgen. Zou je ‘put opties’ kopen, dan gok je erop dat de aandelen gaan dalen.

Je kan best niet te lang wachten met het verhandelen van opties, omdat zij meer waarde verliezen te hoe langer je ze bijhoudt. Voorts dien je rekening te houden met de looptijd van je optie. Hoe groter de looptijd is, hoe hoger de premie (= prijs van de optie). De premies worden bepaald en verhandeld op de beurs, net zoals aandelen.

Opties vervallen op de derde vrijdag van de maand. Als dus bijvoorbeeld de kwartaalcijfers tijdens de laatste week van de maand bekendgemaakt worden, kan je een optie kopen voor de volgende maand. Er zal op die manier genoeg tijd zijn om het aandeel te laten stijgen. Als de optie winstgevend is, noem je dat ‘in-the-money’. Als dat niet het geval is ‘out-the-money’. Bij een breakeven, spreek je van ‘at-the-money’.

Hoeveel geld wil je betalen voor je optie zodat het ‘in-the-money’ is wanneer je het verkoopt? Laten we stellen dat je aandeel X momenteel tegen € 50 verhandeld wordt. Als je denkt dat de bekendmaking van de kwartaalcijfers ervoor gaat zorgen dat het aandeel 10% stijgt, kom je aan € 55. Een uitoefenprijs van X van € 50 zou je ‘in-the-money’ brengen. Eentje van € 55 zou je breakeven zetten. Je koopt dus die van € 50.

Een ander voordeel bij het investeren in opties, is dat je nooit meer kan verliezen dan je geïnvesteerd hebt. Als je geen winst kan maken door de verhandeling van opties, verlies je enkel de premie en eventuele commissies. Maar als de koop of verkoop wel in je voordeel uitdraait, kan je je winsten verveelvoudigen door een kleine verschuiving in de onderliggende waarde (van het aandeel).

Opties kunnen gebruikt worden voor verschillende strategieën, maar bovenal dienen ze om groepen aandelen te controleren terwijl je het risico beperkt. Op die manier kan je veel winst maken!

Dit bericht is gepost op 6 mei 2008 om 15:40 uur en is geplaatst in Beleggen en investeren.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · financieleinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.