Wat is een hypotheeklening?

Een hypotheek is een onderpand. Meestal koop je een huis met geleend geld van de bank. Dit geld krijg je slechts als je datzelfde huis (of eventueel een ander) in onderpand geeft aan de bank. De bank wordt hierdoor de belangrijkste schuldeiser en kan je huis verkopen wanneer je de lening niet meer kan terugbetalen. Ook andere zaken zoals een boot of een stuk grond kunnen als onderpand gebruikt worden.

Waarin verschilt een hypotheek van een gewoon onderpand? Een gehypothekeerd goed wordt ingeschreven in het hypotheekregister. Hierdoor kan iedereen vrij nagaan of er een hypotheek rust op een bepaald onroerend goed.

Voorts is er nog het fiscale voordeel van een hypotheeklening. Zo’n lening wordt aanzien als langetermijnsparen (LTS). Bij het vak van LTS kan je dan je afgeloste sommen en intresten ingeven, zodat je belastbare som lager is en je minder belasting moet betalen.

Een hypotheeklening voor een boot kan je enkel inbrengen als de boot in kwestie een vaste ligplaats heeft.

Welke soorten hypotheekleningen zijn er?

Je weet best waar je aan toe bent voor je een hypotheeklening afsluit. Hier volgt een kort overzicht van de verschillende soorten hypotheekleningen.

Aflossingsvrije hypotheeklening:
Er zijn geen tussentijdse aflossingen van het kapitaal. Je moet enkel de intresten betalen tijdens de looptijd van je lening. Als je genoeg geld hebt, betaal je de lening in één klap af. Je kan minder (enkel de intresten) inbrengen op je belastingaangifte.

Annuïteiten hypotheeklening:
Je betaalt elke maand dezelfde som. De maandelijkse aflossing van het kapitaal neemt toe, de maandelijkse intrest neemt af. Dit draait gewoonlijk duurder uit, maar je hebt meer zekerheid. Het kost je meer omdat je in het begin weinig kapitaal aflost, waardoor je lange tijd veel intrest blijft betalen. Omdat je almaar minder intrest betaalt, wordt je fiscale aftrek ook telkens minder.

Beleggingshypotheeklening:
Je maandelijkse aflossingen worden rechtstreeks geïnvesteerd in een belegging. De bedoeling is dat je met de opbrengst van je investering je intresten kan betalen. Dit blijft gokwerk. Je kan een extra schuld opbouwen of je kan zelfs wat overhouden aan deze gekoppelde investering.

Krediethypotheeklening:
Er is geen looptijd. Dit is een soort van doorlopend krediet met je huis als onderpand. Je kiest zelf hoeveel je wanneer terugbetaalt. Je hebt met deze formule veel vrijheid. Wat blijft, is dat hoe langer je wacht met betalen, hoe hoger je totale intrest oploopt. De maandelijkse aflossingen kan je in mindering brengen, maar de intresten kan je dan weer niet fiscaal inbrengen

Levenhypotheeklening:
Je sluit een levensverzekering af. Het kapitaal van je lening wordt bekomen door de investering in de levensverzekering. Wat je betaalt, is de rente van je lening. Maar de rente van de levensverzekering kan verschillen met die van de lening. Hierdoor kan je een extra schuld overhouden. Tegenwoordig kan je de inhoud van je contract gedurende de looptijd aanpassen.

Spaarbeleggingshypotheeklening:
De hybride hypotheeklening: een combinatie van spaarhypotheeklening en een beleggingshypotheeklening.

Spaarhypotheeklening:
Je spaart het nodige geld bijeen door middel van een levensverzekering. Aan het einde van de looptijd los je de hypotheekschuld af met de uitkering van de spaarverzekering.

Dit bericht is gepost op 4 juni 2008 om 14:49 uur en is geplaatst in Lenen.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · financieleinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.