Wat is een reisbijstandsverzekering?

Als je veilig en met een gerust hart op reis wilt vertrekken, is het aan te raden voor je vertrekt een annulatie- en een reisbijstandsverzekering af te sluiten. Maar wat is dat precies, zo’n reisbijstandsverzekering?

Welke kosten dekt de reisbijstandsverzekering?

Een reisbijstandsverzekering dient om de uitgaven die je in het buitenland doet in geval van ziekte, ongeval, overlijden of andere dringende zaken te dekken. Ook technische bijstand wordt in de verzekering opgenomen.

Als je ziek wordt of een ongeval krijgt terwijl je in het buitenland bent, worden alle kosten die hiermee gepaard gaan gedekt door de verzekering. Denk maar aan kosten als de ziekenhuisopname, de behandeling of de ingrepen. Vaak zal de verzekering ook instaan voor de kosten van de nabehandeling in België.

Ook de repatriëring zal gedekt worden door de reisbijstandsverzekering, net zoals het vervoer ter plaatse. Daarnaast worden ook financiële kosten, zoals een advocaat of tolk, telefoonrekeningen of opsporingskosten gedekt door de verzekering.

Vaak dekt een reisbijstandsverzekering ook de terugkeerkosten in geval van overlijden of hospitalisatie van een gezinslid in het thuisland, bij zware schade aan je woning.

Als je jezelf wilt beschermen tegen financieel verlies wanneer je een reis moet annuleren, kan je best ook een annulatieverzekering nemen. Die verzekering kan je best afsluiten bij de boeking van je reis. Een annulatieverzekering beschermt je tegen alle geldige annulaties. Meestal gaat het om sterfgevallen in de familie, onvrijwillige werkloosheid, stoffelijke schade aan je onroerende goederen, annulatie van een reisgenoot, plots werk vinden (arbeidscontract van bepaalde duur), intrekking van je vakantie door de werkgever en herexamens in de periode van de reis of in de maand erna.

Wanneer een reisbijstandsverzekering afsluiten?

Het spreekt vanzelf dat je een reisbijstandsverzekering moet afsluiten voor je op reis vertrekt. Je kan de verzekering afsluiten tot enkele dagen voor je vertrek. Vaak krijg je eerst een (medische) vragenlijst voorgeschoteld die je naar eer en geweten moet invullen.

Meldingsplicht bij reisbijstandsverzekering

Als je ziek wordt of een ongeval krijgt terwijl je je in het buitenland bevindt, moet je de meldingsplicht respecteren. Waarschuw je verzekeringsagent zo snel mogelijk en wacht niet tot na je thuiskomst om aangifte te doen.

Dit bericht is gepost op 16 maart 2011 om 15:55 uur en is geplaatst in Verzekeringen.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · financieleinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.